Angst is zinvol! Het voorkomt gevaren! Hoogtevrees is prima; als je valt doe je je pijn of erger. Angst voor een beer in de natuur? Logisch, dat beest kan hartstikke hard bijten! Niet fijn! Maar bekijk het wel realistisch! In Nederland is de kans dat je een beer tegenkomt nihil. Pas wel op in de Alpen of Pyreneeën. Neem een bel mee!

80% van de verkopers sluiten niet af! Vaak vanwege afwijzingsangst! Ook een zinvolle angst, want afgewezen worden is niet fijn. Deze is ontstaan in de oertijd toen wij nog in groepen leefden. Afgewezen worden stond gelijk aan levensgevaar; ik word uitgestoten en alleen kan ik niet overleven. De oertijd is echt voorbij!

Hoe moet met de afwijzingsangst omgaan! Zolang jij niet om de order vraagt heb je alleen angst en dat is vervelend! Dan nog liever een NEE! De afwijzing van je potentiële klant biedt voordelen boven het onbekende! Vraag maar “Waarom niet?” en je kan de aanbieding misschien veranderen zodat je wel een JA krijgt. Of je neemt afscheid en gaat op zoek naar iemand die wel wil. Je bespaart dus tijd door geen tijd meer te besteden aan de persoon die niet wil. Kortom, je wint dus altijd! Vraag dus om de order!

Veel succes met afsluiten!

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!

ISTN training van acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken salestrainingen en klantgerichtheid!