En betekent het dat je dat bedrijf niet als klant krijgt. Wees eerlijk als een bedrijf niets aan je product of dienst heeft. Toon begrip als je gesprekspartner die conclusie trekt. Als je jezelf zo als eerlijke professional presenteert, bouw je vertrouwen op bij  je gesprekspartner van dat bedrijf. En wie weet kent die persoon nog iemand die zit te springen om jouw product. Je hoeft daar dan alleen nog maar naar te vragen.

Het gaat in deze tip dus om twee belangrijke zaken: eerlijkheid en weten dat je iedere keer bij een lid van een enorm netwerk aan tafel zit. Eerlijkheid is het belangrijkste in de verkoop. Als een klant het gevoel krijgt dat de verkoper zit te jokken of niet open over de waarheid is, houdt het gesprek op. Voor dat moment en ook in de toekomst.

Sommige ondernemers stellen wel eens vraag die je gewoon niet begrijpt. Geef dat toe. Doe niet net of je het snapt. Het kan zijn dat de ondernemer je aan het uittesten is. Door toe te geven dat je dat niet weet, laat je zien dat je eerlijk bent. Verzin niet zo maar wat! Je creativiteit toon je maar op een andere manier. En had je het eigenlijk wel moeten weten, dan weet het voortaan voor elk volgend gesprek bij elke volgende klant.

Wees ook eerlijk in je toezeggingen, in je afspraken en in je overeenkomsten. Als je tijdens het gesprek zaken toezegt waarvan je weet dat je ze niet na kan komen, zit je dus gewoon te liegen. Als je dat doet loop je het risico dat de klant daar doorheen prikt en jou bij je nekvel pakt en naar buiten kiepert. Eerlijk gezegd heeft hij dan nog gelijk ook!

Als er iets mis gaat, geef dat dan ook eerlijk toe en verzin geen smoesje. Ben je een afspraak vergeten. Schande natuurlijk, maar wie heeft dat nooit? Geef het ruiterlijk toe, dan win je op eerlijkheid punten.

Regel 1 in de verkoop is vertrouwen. Daarom is eerlijkheid zo belangrijk. Daarom is het ook van belang dat je gewoon jezelf bent en blijft. Als je namelijk een rol gaat spelen ondergraaft dat het vertrouwen bij de klant.

Succes in de verkoop!

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!