Daar kwam hij op mij afgelopen, mijn favoriete salesmanager. Ik werkte onder hem in de tijd dat een salesmanager nog hoofdvertegenwoordiger heette. Een grote man met een grote snor en altijd een grote glimlach. Hij lachte ook zo met zijn ogen. Maar nu keek hij me aan en lachte niet. Hij herkende me ook niet meer. Niet omdat ik zo veranderd ben maar omdat hij vanwege Alzheimer niemand meer herkent!

Ik dacht terug aan de vele leuke ervaringen die ik met hem had. Die keer dat hij een verkoopactie gepresenteerd had en al vijf minuten later kwam informeren of er al wat verkocht was. Steeds stak hij zijn hoofd om de deur en vroeg grijnzend “Hoe is het met de actie?” Als vertegenwoordigers besloten we maar snel wat te verkopen. “Want hij blijft anders zeuren!” Het werkte wel. We hadden er best lol om.

Zijn mooiste verhaal speelt in de Bijenkorf in Amsterdam waar de hoofdetaleur gefrustreerd was door een opdracht van de directeur. Hij moest een lelijke weerballon gebruiken om een luchtballon met Zwarte Pietjes te maken. Toen dat ding er toch kwam te hangen schoot de getergde man met een elastiekje een gebogen etalagespeld naar de ballon met verbijsterend resultaat. Een enorm knal en op drie verdiepingen waren de reclameborden weggeblazen. Of dit verhaal echt gebeurd is, maakt eigenlijk niet uit. Het blijft een mooi verhaal.

Wat leer je hiervan? Heel simpel: geniet. Geniet elke dag, lach zo veel als kan. Werk, maar zorg ervoor dat je het leuk vindt. Is je werk niet leuk, zoek een baan die wel leuk is! Want voordat je weet ben je oud en heb je als het goed is, vooral je herinneringen. Die kunnen beter maar leuk zijn toch! En mocht je uiteindelijk geen herinneringen hebben, zorg er dan voor dat jouw klanten en collega’s leuke herinneringen aan jou hebben!

Veel plezier gewenst!

Deze post draag ik op aan Jacques!

Jef van Wingerden

Verkooptraining voor jouw verkopers:

ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!