Het Dunning-Kruger-effect treedt op bij incompetente mensen die door hun incompetentie het vermogen missen om in te zien dat hun keuzes en conclusies soms verkeerd zijn. Incompetente mensen overschatten regelmatig hun eigen kunnen en daardoor wanen ze zich bovengemiddeld competent.

Dit terwijl competente mensen juist wel veel twijfelen aan hun keuzes. Of zoals Bertrand Russel zeiĀ “In de wereld van vandaag lopen de domkoppen over van zelfverzekerdheid, terwijl de slimmeriken een en al twijfel zijn”. Denk niet dat het van de laatste tijd is, want Bertrand deed deze uitspraak in 1933!

Als verkoper of adviseur kan je hiermee te maken krijgen bij contact met een klant die weinig weet van het product dat hij of zij wil gaan kopen, maar wel een overtuigde mening erover heeft. Ga niet met zo iemand in discussie, negeer de stellingen en stel veel vragen. Vergroot langzaamaan de kennis zodat die persoon zelf tot betere inzichten kan komen. Lukt dat niet, pas dan op. Jij bent de deskundige! Verkoop nooit iemand een verkeerde oplossing! Dat leidt tot klachten en veel gezeur. In gesprek of online.

Heb je ooit zo’n iemand meegemaakt?

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!

ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!