Hoe theorie ontstond, lees deze verkooptip van ISTNHeel lang geleden stootte een oermannetje zijn grote teen tegen een steen en vloekte hartgrondig “Wodan, Donar!” In die tijd vloekten ze zo! Verbaasd keek hij naar de steen, liep terug en liep daarna bewust weer tegen de steen! En wat denk je? Het deed weer pijn! Dit herhaalde hij een paar keer en fronste zijn wenkbrouwen. Het zal wel elke keer zo zijn, dacht hij.

Toen deed hij wat bijzonders! Hij pakte een steen en tekende op een rots een voet met een grote teen en ernaast een steen. En daar wat bliksems om heen om aan te geven dat het geen goede combinatie was.

Hij nodigde toen het hele kamp uit. Alle mannen en vrouwen kwamen om zijn rots staan. Trots vertelde de man dat hij de eerste theoretische regel bedacht had. Ook in die tijd zijn er eigenwijze types die in discussie wilden. “Fake!”, “In praktijk werkt dat niet zo!”, “Andere waarheid!”, ze riepen van alles! “Loop er zelf dan tegen aan!”, daagde het oermannetje hen uit. Dat leidde tot een hoop pijn en gevloek! Na enige tijd zeiden ze allemaal: “Oké, het is waar, tenminste tot iemand kan aantonen dat het niet meer waar is.

Zo ontstond de eerste theoretische regel. Maar wat hadden ze eraan en wat deden ze er ermee?

Het oermannetje plaatste om de rotstekening een hoop kleine stenen en riep de kindertjes van het kamp bij elkaar. “Ga zitten, kindertjes, dit is de eerste school. En geen paniek, we hebben nog maar één theoretische regel, dus de school duurt niet lang!” Hij liet de kindertjes de regel “Als je met je teen tegen een steen aanloopt, doet dat pijn!” een paar keer opzeggen. Daarna hield hij een mondeling examen. “wat gebeurt er als je met je teen tegen een steen aanloopt?” Marietje wist het antwoord en kreeg haar diploma. Pietje moest het nog een paar keer herhalen en toen slaagde ook Pietje.

Wat hebben Marietje en Pietje nu als groot voordeel?

Zij hebben geleerd van de ervaring van andere mensen hoeven dus niet zelf de moeite of pijn te ervaren. Dat is handig!

Theorie zijn dus de ervaringen van mensen opgeschreven in regels die over te brengen zijn en de mensen veel voordeel bieden!

Welke theorie gebruik jij en waarom? ?

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!

ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!