De beste mop over verkoop! Lees deze mop en leer ervan!

Over verkopers bestaan een hoop grappen. Ken je de beste?

Een jongeman wilde graag verkoper worden en meldde zichzelf bij het grote warenhuis. De salesmanager die het sollicitatiegesprek afnam, stelde een praktijktest voor. “Kom zaterdag een dagje mee verkopen en we zullen dan wel zien hoe dat gaat.”

De jongen trok zaterdag zijn beste pak aan en begon enthousiast aan zijn nieuwe uitdaging. Aan het einde van de zaterdag vroeg de salesmanager hoe het gegaan was.

“Wel goed.” antwoordde de jongen. “En hoeveel klanten heb je geholpen?” “Eentje.” antwoordde de jongen. De manager fronste zijn wenkbrauwen. “Eentje is echt veel te weinig, want hoeveel omzet levert die ene klant op?” “€ 450.000,=”, antwoordde de jongen. De manager begon te stotteren van dit bedrag en vroeg hoe dat zo’n enorm bedrag kon zijn.
“Nou,” zei de jongen, “bij de keuze van de vishaakjes vroeg ik of hij op zout of zoet water wilde vissen. De klant koos voor zout, dus dat werden duurdere vishaakjes. “Maar je hebt kan toch niet voor tonnen vishaakjes verkocht?” riep de salesmanager verbaasd uit.Leuk of niet is een kwestie van smaak!

De jongen antwoordde: “Na de keuze van de vishaakjes, vroeg ik wat voor hengels de klant had en toen koos de klant toch ook maar liever voor een paar nieuwe sterkere zeevishengels.  Daarna vroeg ik of de klant vanaf de pier op zee wilde vissen, via een huurboot of liever een eigen boot. En toen de klant liever een eigen boot wilde hebben, heb ik die maar dat sloepje verkocht. En daarna een buitenboordmotor omdat de klant niet wilde roeien. En een boottrailer om de boot mee te nemen. Omdat de auto van de klant te licht was om die te trekken, heb ik die ingeruild voor een luxe jeep. En zo kom ik op dat bedrag.”

Diep onder de indruk stelt de manager: “Dus de klant komt voor vishaakjes en jij verkoopt hem een complete zeevisuitrusting inclusief boot, trailer en auto, wow!” De jongen antwoordde: “Nee, de klant kwam niet voor vishaakjes, maar voor maandverband voor zijn vrouw. En toen stelde ik hem voor om dan maar lekker een weekendje te gaan vissen. En zo kwamen we bij de vishaakjes”

Maar op meerdere aspecten is deze mop leerzaam!

Wat leer jij hieruit??

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!

ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!