Sollicitatiegesprek! Lees deze verkooptip van ISTNDe jongeman die solliciteerde naar een commerciële functie, werd uitgenodigd voor een selectiegesprek bij Van der Valk. Ik zat er toevallig naast. Ik weet dat afluisteren van andere gesprekken niet netjes is, maar als mensen zo luid spreken gaat dat soms vanzelf. Realiseer je dat, als je in een openbare ruimte een gesprek voert. En sorry hoor, soms is afluisteren hartstikke leuk. En leerzaam. Ik raad het je van harte aan!

Deze jongeman had de pech of geluk dat zijn gesprekspartner liever zichzelf hoorde praten. De gespreksverhouding van 95 – 5. Waarbij de 5% voor de sollicitant. Het siert de sollicitant dat hij zo goed zijn mond dicht kon houden. Als je niks zegt, kan je ook niks doms zeggen. Kunnen luisteren is een essentiële eigenschap in de verkoop. Die had hij dus zeker!

Als je praat, hoor je wat je weet. As je zwijgt, hoor je nieuwe dingen. Ik merkte dat zelfs als de sollicitant een vraag kreeg, de vragensteller direct na het korte antwoord, weer een toespraak van een kwartier gaf. De sollicitant zal wel aangenomen worden, want zijn gesprekspartner moet geweldig van het gesprek genoten hebben. En daarna? De sollicitant zal misschien heel succesvol zijn. Of wellicht niet? Wat weten ze eigenlijk van hem?

Zo selecteer je toch niet je medewerkers! Wat vind jij? ? Meer weten over hoe het beter kan? Druk op de knop over competentiemeting hieronder!

PS Wil je gratis je verkoopvaardigheden trainen? schrijf je in voor de nieuwsbrief met verkooptips! ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!