Verkoper is een ouderwets vak! Het stamt uit de tijd dat verkopers zich alleen bezig hielden met het aanprijzen van producten en niet met het inventariseren van de behoefte van de klant. Dat verkopen was een bijzonder vak. De verkoper hield met luide stem wervende praatjes en probeerde zo hun klanten te overtuigen.

Je komt ze nu nog wel tegen op de markt. Sommigen prijzen uitgebreid hun fruit aan, maar echt interessant wordt het als ze een of ander wonderproduct aan slijten zijn. Leuk om naar die praatjes te luisteren. Houd ze in ere; het is een soort ambacht dat met uitsterven bedreigd wordt!

Je komt de traditionele verkopers ook nog tegen op vakantie. Ze lokken je hun winkeltje in met de meest onwaarschijnlijke verhalen. “Waar kom je vandaan? Uit Nederland? Een familielid woont van mij in Nederland!” en zo houdt de verkoper je aan de praat. Of zo’n gebekte stoepier die je een restaurant inpraat. Irritant? We zijn er niet meer aan gewend!

Fijn dat de meeste bedrijven in ons land de voorkeur geven om hun producten of diensten op een adviserende wijze te laten verkopen. Je moet er toch niet aan denken dat in elke winkel die je binnenstapt een verkoper haar of zijn praatjes op je af zou vuren!

Wat vind jij van die ouderwetse verkopers?