Aan de heerlijk ouderwetse woorden ‘wiens’ en ‘diens’ zie je al dat dit een hele oude uitdrukking is. Deze stamt zelfs uit de middeleeuwen. In die tijd gebruikten ze geen borden, maar schepten ze het vlees en gevogelte op een groot plat stuk brood. De rijken aten alleen het lekkere vlees op en gunden het brood waarin de jus gedropen was aan hun ondergeschikten. Je at als medewerker dus letterlijk van de baas. En die wil je te vriend houden dus je sprak ook diens woord!

De uitdrukking betekent dat je nooit kwaadspreekt over je werkgever, je baas of het bedrijf waar je werkt. Dit betekent niet dat je geen commentaar mag hebben, maar geef dat onder vier ogen. En geef en public complimenten. Je waardeert het ook van je leidinggevende dat zij of hij feedback privé en complimenten in het openbaar geeft.

Wees dus een ambassadeur voor je bedrijf. Bij klanten natuurlijk, maar ook privé. Als je je eigen bedrijf of werkgever afzeikt, zegt dat mogelijk meer over jezelf dan het bedrijf.
Als het bedrijf je niet bevalt zoek dan een andere baan. Lukt dat niet direct, houd dan je commentaar voor je want het keert zich vroeg of laat tegen je.

Voor alle duidelijkheid: deze redenatie gaat natuurlijk niet op voor echte misstanden.

Kan je je nog steeds vinden in deze oude wijsheid? ?

Extra inspiratie nodig?  Maak dan een afspraak!

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!

ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!