3 delige brugOngeveer 40 jaar en 40 kilo geleden ben ik als puber lelijk met de fiets gevallen omdat ik meer oog voor de meisjes had dan voor het verkeer. Nadat de schaafwonden genezen waren, op bezoek bij de tandarts. De schade viel mee, van een tand is het topje van de wortel operatief verwijderd. Jaren later bleek de tand er naast donker te worden en dat was weer makkelijk en fraai met een porseleinen plaatje op te lossen.

En ik leefde nog lang en gelukkig tot dat nu, na 40 jaar, mijn tand naast die zonder worteltopje, toch echt zo verrot blijkt te zijn dat deze eruit moet. Of een implantaat of een brug. Vanwege de beschadigde staat van de omliggende tanden gekozen voor driedelige brug.

Mijn vaste tandarts bracht een keurige offerte uit van € 2.744,83. Gelukkig heb ik een aanvullende tandartsverzekering, dus ik hoef zelf slechts 2000 euro’s te lappen. Nou ja, slechts …, ik vind 2.000 euro eigenlijk best een berg geld!

Ik besloot dus eens te gaan winkelen en kwam na even googelen uit bij een tandarts in de buurt. Binnen een week een afspraak en daar werd ik geholpen door een sympathieke tandarts; even foto maken, daarna een offerte en deze bleek exact € 1.166,43 goedkoper te zijn dan de andere offerte. Het is overdreven om te stellen dat de ene tandarts de helft goedkoper is, maar dat de andere bijna 74% duurder is echt waar. Omdat de verzekering € 750,= vergoedt, betekent het nu € 828,40 zelf bij te betalen in plaats van € 1.994,83, daar zit dus echt factor 2,4 tussen! Dat is dus wel minder dan de helft!

En kwaliteit? De goedkopere tandarts is een uitstekende tandarts met veel positieve referenties online. Bovendien heb je daar te maken met een tandarts, terwijl bij mijn duurdere tandarts de meeste ingrepen door de assistente uitgevoerd wordt. Niet dat ik een hekel heb aan tandartsassistentes, maar dat in combinatie met prijsverschil voelt niet goed. Ik had liever gehad dat de inzet van de assistentes voor eenvoudigere handelingen de prijs zou drukken in plaats van 74% hoger maakt. Maar ja, wie is hier nu eigenlijk gek?

Denk dus niet dat vanwege de NZA-tarieven er geen verschil is, het is een kwestie van heel veel handelingetjes met keurige NZA-codes op een offerte schrijven om toch aan een lekker bedrag en € 1.166,43 meer omzet te komen. Een tandarts mag bovendien zijn eigen tarieven bepalen. Bijvoorbeeld, bij de dure kost een röntgenfoto € 29,60 en bij de goedkope € 15,06. De verzekering moppert niet op de dure tandarts, want zij betalen toch maximaal die € 750,=. De verzekering was wel erg verbaasd over het extreme prijsverschil. Ik ook!

Ga dus winkelen in de zorg. En vergeet niet dat “Geef Nooit Korting” geldt als je verkoper bent. Dit betekent niet als je koopt je geen korting kan vragen of op zoek kan gaan naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding!

Lees meer Blogs over verkoop

Lees meer Verkooptips

Veel succes met winkelen!

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!