Tot 10 tellen! Lees deze verkooptip van ISTNTot 10 tellen werkt uitstekend. Vooral in de auto, als je weer eens afgesneden wordt door een haastige idioot. Tel tot 10 en je irritatie is al flink gezakt. Heeft toch geen zin om je op te winden. Maar ik ontdekte dat er ook een grens aan ‘tot 10 tellen’ zit.

In de supermarkt blokkeerde een boodschappenwagentje de ingang van de kassa. Net toen ik deze weg wilde duwen kwam de bijbehorende klant eraan, pakte het wagentje en ging voor mij naar de kassa. Oké, deze nieuwe methode van ‘je wacht maar tot ik klaar ben’ kende ik nog niet. Hee bijzonder en heel irritant, dus … ff tot 10 tellen.

Ja, lukte en zonder commentaar legde ik mijn boodschappen achter de die persoon op de lopende band. Iemand sloot achter mij in de rij en daarna weer iemand die maar een paar boodschappen had. Toen gebeurde wat ik nog nooit meegemaakt had! De persoon achter mij vond dat ‘de persoon met de paar boodschappen’ wel voor mocht (hoe aardig!) en legde de boodschappen van die persoon voor die paar boodschapjes van mij (hoe irritant!). Ik bepaal graag zelf of ik iemand voor wil laten. Maar goed, niet zo belangrijk, dus wederom tot 10 geteld. Ik had echter na het tot-10-tellen, wel moeten reageren en de persoon achter mij op deze vergissing moeten wijzen! (liefst met wat humor!)

De persoon met de paar boodschapjes had nogal wat moeilijke tijdrovende vragen aan de kassière, maar ik had tot 10 geteld en kon dat prima handelen. Maar toen ging het mis. De persoon achter mij legde haar statiegeldbonnetje voor mijn boodschappen. Niks tot 10 tellen, ik explodeerde! “Wat denkt u wel, ik sta hier (lelijk woord) niet op de bus te wachten!”, riep ik nijdig uit. “Ik snap niet waarover u zich opwindt.”, zei de persoon achter mij. “Nou, dat zal ik u dan eens haarfijn uitleggen!” antwoordde ik en deed mijn verhaal …

Wat leerde ik hiervan? Tot 10 tellen is een uitstekende methode om niet boos te worden, maar als de incidenten te vaak of te snel achter elkaar zitten, werkt dat niet meer. Je moet dus na tot 10 geteld te hebben, wel iets aan de situatie die tot boosheid leidde doen, anders blijft er iets hangen van de boosheid en die hoopt zich op.

Realiseer je dus ook dat jouw klant bij meerdere incidenten achter elkaar ook de boosheid en irritatie optelt als jij niet op elk incident reageert. Zelfs als je elk incident goed afhandelt, blijft er toch steeds iets van hangen wat in een komend incident terug kan komen. Besteed dus liever je tijd aan het voorkomen van incidenten dan aan het oplossen ervan!

Weet jij als commercieel deskundige nu wat de hoofdreden was dat ik zo giftig werd in supermarkt? 🤔

PS Wil je gratis je verkoopvaardigheden trainen? schrijf je in voor de nieuwsbrief met verkooptips! ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!