Plannen schrijven heb ik geleerd van Ko. Deze manager was als zijn naam, eerlijk, duidelijk, recht voor zijn raap en doe maar gewoon. Geweldige man!

Hij omschreef een goed plan als een half A4’tje met vijf kopjes. ‘Hoe is het’, ‘Wat ga ik veranderen’, ‘Wat levert dat op’, ‘Wat kost het’ en ‘Wat zijn de risico’s’. Hij voegde hij er altijd grijnzend aan toe,“ En zo geschreven dat ook mijn vrouw Annie het snapt!” Even voor alle duidelijkheid, hij bedoelde dat het compleet en duidelijk moest zijn om omdat zijn vrouw niet binnen het bedrijf werkte en dus geen voorinformatie had. Ko keek op tegen zijn vrouw!

Hij stuurde zijn team door af te spreken welke cijfers leidend zouden zijn en gaf als opdracht: “We hoeven in eerste instantie niet de beste van Nederland te worden, maar wel de beste van het concern! Zorg ervoor dat we bovenaan komen staan. Je hebt je wekelijkse uren (hoeveel je er maakt, is niet belangrijk), je hebt je budget (maak het op!) en laat vooraf via halve A4-planntjes weten wat je gaat doen en vooruit met de geit.” Die concrete opdracht, met alle vrijheid maar ook met de overduidelijke doelstelling, werkte inspirerend voor ons allemaal. En natuurlijk werden wij het beste! 

Ik gebruik het nog steeds. Een goed plan is een half A4’tje en zo geschreven dat Annie het snapt. En ja, de doelstelling moet smarti zijn!

Veel plezier met schrijven van je plannen!

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!