De afgelopen weken heb ik veel van dit soort mailtjes in mijn mailbox gekregen. Goed bedoelde of vanuit angst ingegeven pogingen om aan de nieuwe Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) te voldoen. Om meerdere redenen een beetje dom. Ten eerste, omdat “mogen mailen” niets met deze AVG te maken heeft. AVG gaat over verzamelen en opslag van gegevens en niet over het ongevraagd e-mailen. Door deze mail te sturen laat je als organisatie zien dat je het niet helemaal begrepen hebt. Maar nog dommer is het omdat je met deze actie waarschijnlijk je mailbestand terugbrengt tot een kwart. Of zelfs nog minder En dat daarmee dus je toekomstige verkoopkansen voor een groot gedeelte verknald hebt.

Even voor alle duidelijkheid: als een persoon of bedrijf een offerte bij je opvraagt of een order plaatst, mag je deze gegevens opslaan in een bestand zonder hun toestemming te hoeven vragen of vast te leggen. Vraag wel alleen die gegevens die je nodig hebt om de offerte te maken. En dus niet onnodige extra gegevens. Daar gaat de AVG dus wel over en ook over het beschermen van deze gegevens.

Je mag jouw klanten en voormalige ongevraagd mailen! Zorg wel dat er een uitschrijflink is. Een bestand dat je al jaren gebruikt had je kunnen blijven gebruiken. Ben je toch zo dom geweest om jouw bestand te decimeren met zo’n mail? Ik zou dan mijn oude bestand blijven gebruiken en net doen of ik die laatste mail niet verstuurd had. hoeveel procent heeft je uitschrijfmail immers geopend en gelezen? De enkele klant die dat ontdekt en reageert vertel je gewoon eerlijk dat je een dom foutje gemaakt had. Dat vergeven ze je vast en zo niet, dat wis je die enkeling. Blijft het gros van je bestand compleet!

Succes met het mailen

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!