Als reactie op mijn post “Een lead wacht niet” kreeg ik van Hans Kruiper de aanvullende tip dat het ‘niet laten wachten’ ook voor klachten geldt! “Als er een klacht binnen komt, pak deze dan meteen op. Geef rust en vertrouwen bij de klant.”, zo stelde Hans terecht.

Iets menselijks is dat wij liever leuke zaken als eerste oppakken en de minder aardige karweitjes naar achter schuiven. En daarmee zijn wij geneigd klachten even te laten liggen. Dat is niet slim, want dan geven we de klager langer de tijd om over de klacht na te denken en zich erover op te winden. Pak een klacht dus als eerste op!

Nog mooier, voorkom klagen! Zorg ervoor dat jouw klant niet hoeft te klagen omdat je zelf het initiatief hebt genomen de fout te melden. Je kan dan de fout melden en direct een oplossing aan bieden. Doe dat kort en bondig en draai er niet om heen. Heb je een blunder gemaakt, geef dit toe. Alleen mensen die niks doen maken geen fouten!

Klanten lopen niet weg vanwege een fout waarover ze klagen. Klanten lopen weg van niet netjes afgehandelde klachten en vooral door gebrek aan aandacht. Een klacht biedt je de kans de klant extra aandacht te geven en ruimhartig te compenseren. Hierdoor maak je van een klant met een klacht een ambassadeur.

Een goedkopere manier van klagen voorkomen is het voorkomen van klachten! Die extra aandacht kost jou slechts tijd. De ruimhartige compensatie kost vaak wel (veel) geld. Het is dus belangrijk om na te denken hoe je deze fout in de toekomst kan voorkomen.

Iets extra tijd besteden aan de uitvoering van werkzaamheden kan veel tijd besparen in de afwerking van klachten!

Succes met het voorkomen van klachten of met de afhandeling ervan!

Jef van Wingerden

P.S. 1 Problemen met omgaan met klachten? Maak dan gauw een afspraak!

P.S. 2 Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!