Tijdens mijn tripje naar de Moezel stond ik een tijdje de wijngaarden te bewonderen. Opeens viel me op hoe kort en klein die wijnstruiken gesnoeid waren! Veel kleiner en meer uitgedund dan bij mij in de tuin, terwijl de druiven echt veel groter waren.

Natuurlijk had een deskundige me dit kunnen vertellen of had ik informatie op internet kunnen opzoeken. Maar nu leerde ik dus door alleen maar te kijken hoe ik thuis veel rigoureuzer mijn druif moet snoeien om mooie flinke druiven te krijgen. Door kijken kan je veel leren.

Wat leer je hiervan als verkoper? Niks, tenzij je in druiven- of wijnhandel zit! Maar als je kijkt en meeluistert naar goede verkopers, kan je wel veel leren. Vooral als je dat bewust en gestructureerd doet.

Wat leer je van dat snoeien als marketeer? Beperk je tot je kernproduct zodat je krachtig en overzichtelijk blijft. Voor jezelf en voor je klanten! Geeft de mooiste vruchten! V&D leverde bijna alles. Leverde …

Geniet van de zon,

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!

ISTN training van acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken salestrainingen en klantgerichtheid!