Wanneer is de koop gesloten? Lees deze verkooptip van ISTNDe koop, of beter gezegd is de koopovereenkomst is gesloten als je aangeeft het product te willen kopen (mondelinge overeenkomst) of als je je handtekening zet onder de schriftelijke koopovereenkomst.

Als je in een winkel, showroom of markt roept “Die wil ik hebben!” zit je er je dus aan vast. De verkoper is dan verplicht het artikel (of gepresenteerde dienst) zonder beschadigingen en compleet te leveren. En jij bent verplicht te betalen. Logisch.

Wanneer is volgens de wet een schriftelijke overeenkomst vereist:

  • telefonische verkoop van een abonnement op een dienst
  • telefonische verkoop van energie, gas, water of stadsverwarming
  • aankopen boven de €50,- via huis-aan-huisverkoop, verkoop op straat, verkoopdemonstraties of verkoopparty’s
  • timesharing van een vakantie-appartement (mede-eigenaar worden voor een bepaalde periode)
  • huurkoop (een product wordt uw bezit nadat u alle huur betaalt)
  • het kopen van een huis of ander onroerend goed
    (fijn om te weten, dank aan ConsuWijzer!)

Let goed op, de consument oftewel de particulier wordt hier beschermd, bedrijven en dus ondernemers die optreden voor hun bedrijf niet! Dus let als ondernemer of zakelijke vertegenwoordiger een beetje op je woorden!

Om dit hele bovenstaande verhaal te relativeren: stel, ik zeg in een speelgoedwinkel dat ik die racebaan wel zou willen hebben, dan heb ik volgens de wet een mondelinge koopoverkomst gesloten en zit ik eraan vast. Stel dat ik toch niet wil? Om de gesloten mondelinge overeenkomst af te dwingen zal de verkoper moeten bewijzen dat ik dat gezegd had. Dat kan bijvoorbeeld met een paar getuigen. Daarna zal hij een juridische procedure moeten starten om de levering en betaling af te dwingen. Van een uurtarief van advocaat kan je meerdere racebanen kopen, dus de speelgoedwinkel zal dat natuurlijk niet doen. Ook om gezeur en negatieve recensies te vermijden. Maar stel nu dat het niet om een racebaantje gaat maar om een tweedehands sportauto van € 100.000,=

Hoe ga jij om met een mondeling akkoord waar ze op terugkomen? 🤔

PS Wil je gratis je verkoopvaardigheden trainen? schrijf je in voor de nieuwsbrief met verkooptips! ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!