Toen ik vertegenwoordiger was bij de krant, was mijn werk advertenties te verkopen aan ondernemers. Leuk en afwisselend werk, als je het tenminste leuk vindt om campagnes te ontwikkelen voor ondernemingen. Ik leerde daar wat bijzonders vlak voor de vakantie!

Vaak werkte ik de laatste week voor mijn vakantie tot donderdag, zodat wij vrijdag relaxed de kindertjes van school ophaalden en dan vertrokken richting Frankrijk. Die laatste donderdag stonden er altijd nog een paar afspraken gepland. Ik merkte bij mezelf dat ik niet echt op opdrachten zat te wachten, omdat ik die immers dan nog compleet uit moest werken.

Schandalig natuurlijk, een verkoper op pad die eigenlijk niet wil verkopen. En ja, karma (of Onze Lieve Heer) straft, want klanten voelen dat en die geven opeens de ene opdracht na de andere.  “Ik wil graag nog een hele pagina met aanbiedingen plaatsten!” zei de klant enthousiast. “Weet je dat wel zeker?” reageerde ik terughoudend, waarop de klant er opeens twee pagina’s van maakte. En elke klant die ik die dag bezocht, gaf opdrachten. Zodat ik die dag behoorlijk lang door moest om alles af te werken! Nou ja, daarna vakantie!

Niet willen verkopen, verkoopt dus als een gek! Probeer het maar eens! Hoe meer je de klant vrij laat in de keuze, hoe enthousiaster ze zelf kiezen. Overigens wel gecombineerd met een vrolijk humeur omdat je bijna op vakantie gaat!

Herkenbaar?

Heb jij wel eens eigenlijk geen zin? Hoe ging je ermee om??

Extra inspiratie nodig?  Maak dan een afspraak!

Jef van Wingerden

P.S. Ontvang de nieuwsbrief vol GRATIS verkooptips!

ISTN geeft (incompany) verkooptraining en traint acquisitiegesprekken, koude acquisitie, onderhandelen, gesprekstechnieken en klantgerichtheid!